Begrebet keramik er en fællesbetegnelse for produkter, der består af brændt ler. Afhængig af lertype og brændingstemperatur skelner man mellem en række forskellige typer af keramik.

På Bornholms Keramikfabrik arbejder vi med stentøj. Leret brændes først i en forglødning ved ca. 950 °C og dernæst i en glasurbrænding ved ca. 1260 °C.

Stentøj er en lertyper, som sintrer. Det vil sige at molekylerne smelter helt sammen, og danner en lukket og vandtæt skærv.

Under hele produktionsprocessen svinder lertyperne typisk 10-15%.

Vi hånd- og inddrejer vores produkter. Vores skåle, vaser, tallerkener og kander er hånddrejeder og har således et unikt udtryk. De inddrejede produkter - kopper og små tallerkener - er rimelig ensartede i udtrykket, men da disse også trimmes,  slibes og glaseres i hånden, kan der også her forekomme et mere unikt udtryk. Det er vi glade for, da vi ønsker at den håndværksmæssige proces skal kunne aflæses i vores produkter. 

De glasurer som vi anvender på vores kopper, skåle, kander og tallerkener er godkendt til anvendelse i forbindelse med fødevarer, og det samme gør sig som hovedregel også gældende for vores vaser. 

"Virksomheden oplyser, at der udelukkende fremstilles genstande af stentøj, hvortil der ikke kan anvendes bly-og cadmiumholdige glasurer" citat hentet fra Fødevarestyrelses-kontrolrapport af 23.5.2017 fra Hjorts Keramik Arbejdende Museum.